Tietoa roduista

Balineesi, siamilainen, itämainen pitkäkarva ja itämainen lyhytkarva ovat rotumääritelmältään samanlaisia, lukuunottamatta turkin värin, turkin pituuden ja silmien värin eroja.

Tässä vähän luonteenpiirteitä...

Kissat ovat luonteeltaan aktiivisia ja erittäin seurallisia. Ne eivät tykkää jäädä yksin, varsinkaan jos niillä ei ole toista kissaa kaverina. Nämä touhupellet rakastavat osallistua erilaisiin askareisiin, oli kyseessä sitten ruoanlaiton maistajan pesti tai tiskaamisen virallinen valvoja.

Jos ihminen jostain käsittämättömästä syystä ei leiki heidän kanssaan kun he niin haluavat, keksivät ne itse enemmän tai vähemmän meluisaa tekemistä kuten ympäriinsä rallaamista. Nämä kissat voivat kyllä närkästyä jos jokin muu kuin ne itse aiheuttaa kovaa meteliä. Ne myös kiintyvät omaan ihmiseen voimakkaasti, mikä voi johtaa mustasukkaisuuteen jos joku/jokin muu vie HEIDÄN huomiota vähemmälle. Ihanat ja aktiiviset akrobaatit tykkäävät kiipeillä ja tarvitsevatkin sitä varten hyvät ja riittävän suuret kiipeilytelineet. Eivät itämaiset kissat ole 24/7 liikekannalla vaan saavat myös älyttömiä hellyyspuuskia ja etsivät lämpimät sylit jossa loikoilla silitettävänä ja palvottavana.

... ja tässä hieman ulkomuodosta

Pää on kiilamainen, kiila alkaa nenästä ja levenee tasaisesti suorassa linjassa korvien molemmille puolille. Profiili on aavistuksen verran kupera. Nenä on pitkä ja jatkuu suoraa linjaa otsasta ilman katkosta. Leuka on keskikokoinen ja leuan kärki muodostaa pystysuoran linjan nenän kärjen kanssa. Korvat ovat suuret ja avoimet, joskus jopa lepakkomaiset. Silmät ovat keskikokoiset, mantelinmuotoiset ja hieman ylöspäin kaartuvat. Naamiokissoilla (siamilainen, balineesi) silmien väri on intensiivisen syvän siniset kun taas itämaisella lyhyt- ja pitkäkarvalla silmät ovat kirkkaat, suorastaan loistavan vihreät. Poikkeuksena on kokovalkoinen, jolla voi olla myös "eripariväri" eli toinen silmä vihreä ja toinen sininen.

Kaula on pitkä ja kapea. Myös vartalo on pitkä ja kapea. Vartalo on siro ja elegantti, mutta lihaksikas. Hartiat eivät ole lantiota leveämmät. Jalat ovat pitkät ja ohuet, tassut pienet ja soikeat. Häntä on erittäin pitkä ja kärkeä kohti kapeneva.

Pitkäkarvan turkki on hieno, silkkinen ja keskipitkä. Villavaa aluskarvaa ei ole. Lyhytkarvalla onkin sitten erittäin lyhyt karva, mitä lyhyempi sen parempi (ei kuitenkaan kaljuja kohtia). Myös lyhytkarvan turkki on hieno ja silkkinen, vartalonmyötäinen. Värivariaatioita onkin sitten hurjan paljon joten en niitä ala luettelemaan, mutta yleiskuvausta:

Siamilaisen ja balineesin "pointit" tarkoittavat tummempia värialueita. Vartalo on vaalea ja jalat, häntä, korvat ja naama ovat tummemmat. Kissan koko pää ei ole tumma vaan pelkästään kasvot, joiden väri kiinnittyy korviin. Pointtien väri kuuluu olla mahdollisimman tasainen ja niiden värissä pitää olla selkeä kontrasti vartalon väriin nähden. Yksivärisenä, kilpparina ja tabbykuvioisena. Näitä on nykyään myös valkoisella, jonka määrän määrittelee koodit 01 (van), 02 (harlekiini) ja 03 (bicolour).

Itämainen pitkäkarva ja itämainen lyhytkarva ovat koko väritteisiä ilman valkoisia laikkuja tai niiden kanssa (samat koodit kun siamilaisilla ja balineeseilla). Täysin yksivärisiä (myös kilpikonnat) ja erilaisia tabbykuvioita (täplät, raidat, ticked ja klassinen). Näistä löytyy myös hopeamuunnokset (karvan tyvi on vaalea/valkoinen ja loppu karva värillinen).

Kaiken kaikkiaan itämainen kissa on siro ja elegantti, mutta kuitenkin lihaksikas ja notkea. Vaikka jalat, häntä, vartalo ja nenä ovat pitkät ja korvat suuret, ovat ne silti harmoniassa keskenään.

FIFe rotumääritelmä: SIA/BAL/OSH/OLH